MENU
NL
FR
EN
DE

Brandwerende deuren en poorten

Brandwerende deuren

Bij deuren en poorten zijn de E- en I-eisen van belang, R is hier niet van toepassing.

  • E = Vlamdichtheid (Etanchéité)
  • I = Thermische isolatie (Isolation)

In elk gebouw zijn er doorgangen en in de doorgangen van brandwerende wanden dienen brandwerende deuren of poorten te worden geplaatst die tijdens een brand de brandweerstand van de wand in stand houden.

Hieronder de verschillende soorten brandwerende deuren en poorten met of zonder beglazing die wij u kunnen aanbieden:

  • Brandwerende houten en metalen enkel- en dubbel opendraaiende deuren.
  • Brandwerende schuifpoorten, guillotinepoorten, sectionaal poorten en rolluiken.

In gebouwen komen niet alleen deuren en poorten voor, ook andere openingen moeten volgens bepaalde normen afgesloten of gedicht worden. Daarvoor kan je bij WEVAHO terecht wij komen ter plaatse voor een analyse en bieden u een gepaste oplossing aan.

Wij werken steeds met BENOR-ATG gekeurde brandwerende deuren en ISIB gecertificeerde plaatsers.

Onze erkenning plaatser voor Benor brandwerende deuren is ISIB 8016.

De brandwerende deuren moeten voldoen aan de Belgische normen.

Op deze deuren kan je het keurmerk BENOR-ATG terug vinden dat bewijst dat een deur voldoet aan de normen inzake brandveiligheid (BENOR) alsook aan andere voorschriften zoals plaatsingsvoorschriften, productprestaties, enz… (ATG), zie hieronder het Label die op de deur moet aanwezig zijn op de kopse zijde onder de bovenste scharnier.

De brandwerende deuren moeten geplaatst worden door gecertificeerde plaatsers en volgens de plaatsingsvoorschriften die vooropgesteld zijn door het BENOR-ATG merk.
In de toekomst zal dit systeem vervangen worden door de CE markering die aantoont dat een deur voldoet aan de Europese wetgeving. Men zal dan spreken over zogenaamde EI1-deuren of EI2 deuren.

  • E = Vlamdichtheid (Etanchéité)
  • I = Thermische isolatie (Isolation)

Het toevoegsel 1 of 2 staat voor een verschil in testen. Het staat nu al vast dat in België EI1 deuren verplicht zullen zijn.

 

Brandwerende poorten

Schuifpoorten

Brandwerende schuifpoorten bieden een uitstekende oplossing voor het brandveilig afsluiten of compartimenteren van bedrijfsruimtes. Daarnaast zijn de schuifpoorten ook uitermate geschikt in situaties waar milieugevaarlijke stoffen worden opgeslagen, de zogeheten PGS-ruimtes.

Het poortblad van de brandwerende schuifpoort is samengesteld uit panelen van unieke brandwerende, composiet profielen met als standaard kleur gemêleerd wit en met een dikte van 42mm. De panelen worden samengevoegd door horizontaal staal verzinkte platte latten op het poortblad te plaatsen. Rondom het poortblad worden ook staal verzinkte U-profielen aangebracht. Het poortblad heeft een gewicht van 35kg per m² en een theoretische isolatiewaarde (U-waarde) van 1,99 W/ m²K.

De brandwerende schuifpoort is een handbediende poort welke voorzien is van een sluitsnelheidsregelaar met geïntegreerde 24V kleefmagneet. De schuifpoort is gravitair zelfsluitend door middel van een contragewicht. De besturing kan mogelijk gemaakt worden met rook- of temperatuurmelders, een eventueel aanwezige brandmeldinstallatie of door middel van een schakelaar.

Alle stalen onderdelen van de brandwerende schuifpoort kunnen gepoedercoat worden in een RAL-kleur naar keuze en de panelen van de brandwerende schuifpoort kunnen genatlakt worden in een RAL-kleur naar keuze.

 

Guillotinepoorten en sectionaalpoorten

De guillotinepoort wordt uitgevoerd met een volledig verticaal railbeslag en de sectionaalpoort wordt uitgevoerd met een horizontaal railbeslag, eventueel met een highlift, waardoor deze poorten kunnen toegepast worden in ruimtes met de meest uiteenlopende inbouwsituaties.

Het poortblad van de deze poorten is samengesteld uit panelen van unieke brandwerende, composiet profielen met als standaard kleur gemêleerd wit en met een dikte van 42mm. De onderzijde van het poortblad is afgewerkt met een sendzimir verzinkt U-profiel. Het poortblad heeft een gewicht van 35kg per m² en een theoretische isolatiewaarde (U-waarde) van 1,99 W/ m²K.

De zijgeleiding van de guillotinepoort is voorzien van een verticaal railbeslag en deze van de sectionaalpoort is voorzien van een horizontaal railbeslag, eventueel met highlift, beiden met stalen loopwielen, vervaardigd van hoogwaardig gegalvaniseerd staal.

De bovenaansluiting bestaat uit een sendzimir verzinkt stalen plooiwerk, welke gedeeltelijk gevuld is met een brandwerend materiaal die bij verhitting opzwelt.

Het bewegingsstelsel is samengesteld uit twee staal verzinkte of gemeniede consoles die met bouten en sluitplaten aan de wand worden bevestigd. Tussen de consoles bevindt zich de aandrijfas welke voorzien is van twee aluminium kabeltrommels, waarbij de staalkabels worden bevestigd aan het poortblad. Het geheel is beveiligd met een kabelbreukbeveiliging en slapkabelbeveiliging.

De brandwerende guillotinepoort en sectionaalpoort worden standaard uitgevoerd met een 400 V failsafe kettingwielmotor, voorzien van een besturingskast en een afrolbeveiliging. Bij eventuele uitval van spanning zullen deze poorten gecontroleerd gravitair sluiten door middel van deze failsafe aandrijving.

De besturing kan mogelijk gemaakt worden met rook- of temperatuurmelders, een eventueel aanwezige brandmeldinstallatie of door middel van een schakelaar. Ten behoeve van een veilige bediening van de poort kan men in optie een set lichtlijsten toevoegen en deze aansluiten op de besturingskast.

De panelen van de deze poorten kunnen genatlakt worden in een RAL-kleur naar keuze.
De elektrische componenten (aandrijving en stuurkast) en eventuele toebehoren (afrolbeveiliging, op-stop-neer-schakelaar) zijn in een explosieveilige (ATEX) uitvoering te verkrijgen.

Guillotinepoorten

Sectionaalpoorten

 

Rolluiken

Brandwerende rolluiken bieden een uitstekende oplossing voor het brandveilig afsluiten of compartimenteren van ruimtes in locaties zoals overheidsinstellingen, winkelcentra en uiteraard diverse industriële toepassingen. Deze zijn geschikt voor dagelijks gebruik .

Het poortblad van de brandwerende rolluik bestaat uit staal verzinkte dubbelwandige lamellen met een dikte van 22mm en een nuttige hoogte van 100mm. De lamellen zijn opgebouwd uit twee geprofileerde staal verzinkte platen van 1mm dik welke gevuld zijn met een brandvertragend materiaal. De onderzijde van het pantser is afgewerkt met een staal verzinkte hoeklijn. De lamellen zijn aan beide zijden voorzien van staal verzinkte eindnokken en het poortblad heeft een gewicht van 33 kg per m².

De zijgeleidingen bestaan uit staal verzinkte kokers en geleidingsprofielen welke zijn afgewerkt met staal verzinkte afdekplaten. De bovenaansluiting bestaat uit een vlamhaakprofiel op de montageondergrond boven de opening waarin het haakprofiel (welke op een van de bovenste lamellen van het poortblad gemonteerd zit) valt wanneer het rolluik volledig gesloten wordt. Hiermee wordt een volledig brandwerende afsluiting van de opening gecreëerd.

Het bewegingsstelsel is samengesteld uit twee staal verzinkte of gemeniede consoles die met bouten en sluitplaten aan de wand worden bevestigd. Tussen de consoles bevindt zich de stalen aandrijfas en een stalen drukrol. Het poortblad wordt om de aandrijfas gewikkeld en door de drukrol in de zijgeleiding geleid.

Het brandwerend rolluik wordt standaard uitgevoerd met een 400 V failsafe kettingwielmotor en is voorzien van een besturingskast en een afrolbeveiliging. Indien de roldeur een kleine afmeting heeft is het mogelijk om deze optioneel uit te voeren met een 230 V failsafe buismotor. Bij eventuele uitval van de spanning zal het rolluik gecontroleerd gravitair sluiten door middel van deze failsafe aandrijvingen.

De besturing kan mogelijk gemaakt worden met rook- of temperatuurmelders, een eventueel aanwezige brandmeldinstallatie of door middel van een schakelaar. Ten behoeve van een veilige bediening van de poort kan men in optie een set lichtlijsten toevoegen en deze aansluiten op de besturingskast.

Het brandwerend rolluik kan optioneel voorzien worden van een staal verzinkte rol- en/of motoromkasting.
Alle stalen onderdelen van het brandwerend rolluik kunnen uitgevoerd worden in een RAL-kleur naar keuze.
Ook is het mogelijk om de geleiders, consoles en de optionele rol- en/of motoromkasting uit te voeren in RVS 304 of RVS 316.

 

Heeft u vragen aarzel niet en klik dan hier om meer informatie of een vrijblijvend gesprek aan te vragen!

 

WEVAHO BV - Lange Ambachtstraat 2 - 9860 Oosterzele, België
Tel: 09/362.82.66 - Gsm: 0475/91.21.32 - info@wevaho.be