MENU
NL
FR
EN
DE

Brandwerend uitbekleden van stalen liggers

Bij het realiseren van een brandveilig gebouw zijn er vanuit de bouwregelgeving twee uitgangspunten:
            1. De gebruikers van het gebouw moeten bij brand veilig kunnen vluchten.
            2. De brand moet beheersbaar blijven.
Het is dus van belang dat het gebouw niet bezwijkt, de "hoofddraagconstructie" moet bij brand voldoende lang zijn sterkte behouden.

Staal is een aantrekkelijk bouwmateriaal voor dragende structuren. Het is flexibel, slank en snel te monteren. Het smeltpunt van staal ligt ongeveer bij 1700°C. Een temperatuur die tijdens brand nooit bereikt wordt. Wel is bekend dat staal bij verhitting sterkte verliest, de mechanische eigenschappen van staal verminderen bij verhitting aanzienlijk. Bij verhitting tot 400°C vermindert de effectieve vloeigrens van constructiestaal tot 60% van de oorspronkelijke waarde. De oude Europese norm neemt aan dat staal tot 400°C de volle draagsterkte behoudt.

Het is begrijpelijk dat een belaste staalconstructie bij blootstelling aan hitte de belasting op een zeker ogenblik niet meer zal kunnen dragen en dus zal bezwijken. De temperatuur waarbij dit plaatsvindt noemt men de kritieke staaltemperatuur. Bij een lagere belasting ligt deze temperatuur hoger. Ook de toepassing van het profiel - kolom of ligger - heeft invloed op de kritieke staaltemperatuur. In de praktijk wordt bij volledig belaste kolommen en liggers een kritieke staaltemperatuur aangehouden van respectievelijk 530°C en 575°C. Bij een brandproef moet de bekleding bij deze temperatuur nog wel aan de belaste ligger bevestigd zijn. Om staal voldoende lang intact te laten tijdens een brand, is het noodzakelijk een brandwerende isolatie aan te brengen. De functie van de brandwerende isolatie is het voorkomen van een te snelle opwarming van het staal. Behalve dat de isolatie moet isoleren, mag hij ook tijdens de brand niet wegvallen. Hiervoor zijn speciale constructies uitgedacht.

Het is dus van groot belang uw stalen dragende constructie te beschermen en brandwerend te laten uitbekleden.

 

 

Heeft u vragen aarzel niet en klik dan hier om meer informatie of een vrijblijvend gesprek aan te vragen!

 

WEVAHO BV - Lange Ambachtstraat 2 - 9860 Oosterzele, België
Tel: 09/362.82.66 - Gsm: 0475/91.21.32 - info@wevaho.be