MENU
NL
FR
EN
DE

Brandwerende roosters, brandkleppen en brandwerende inspectieluiken

In een muur van een brandwerend compartiment moeten soms roosters of luiken ingebouwd worden. De kleinste openingen zijn vaak doorslaggevend in geval van brand. Daarom zijn ook brandwerende roosters van groot belang. Deze roosters zorgen ervoor dat de ventilatieopening in geval van brand gedicht wordt en het compartiment gehandhaafd blijft. Brandwerende roosters bestaan in alle vormen en maten. De keuze van het juiste rooster is uitermate van groot belang.

Brandwerende roosters

De werking van een brandwerend doorvoerrooster is gebaseerd op de uitzettingseigenschappen van de opzwellende materialen die zich in de kokers bevinden. Wanneer de omgevingstemperatuur 100°C bereikt, zet het materiaal uit om meerdere keren zijn oorspronkelijke volume te bereiken. De lamellen smelten dan samen tot een onbrandbare massa waarvan de brandweerstand vergelijkbaar is met die van de constructie. Zo wordt de doorgang van vlammen, rookgassen en gassen verhinderd.

Brandkleppen

Brandkleppen voorkomen de verspreiding van een brand door ventilatiekanalen die brandwerende muren en vloeren kruisen. Ze zijn geïnstalleerd in of op het constructie-element om de brandwerendheid te herstellen. Als een ventilatiesysteem in werking is, staat het klepblad van de brandklep open. Wanneer de temperatuur in het kanaal 72°C overschrijdt, sluit de klep automatisch d.m.v. een smeltlood. De afstandsbediende en gemotoriseerde modellen kunnen bovendien worden gesloten door een signaal van een brandmeldcentrale, die bijvoorbeeld door een rooksensor wordt geactiveerd. Zodra het klepblad gesloten is, houdt de brandklep tijdens een gegarandeerde duur de brandcompartimentering in stand.

Brandkleppen worden geplaatst waar ventilatiekanalen de compartimentswand en vloer doorkruisen. Ze zorgen ervoor dat de vuurbestendigheid van de compartimentsgrenzen en de rookdichtheid gewaarborgd blijven en onderscheiden zich door hun brandweerstand, hun aeraulische eigenschappen en hun installatiegemak. Onze kleppen zijn allemaal CE gemarkeerd. Ze kunnen uitgerust worden met verschillende soorten mechanismen volgens de specifieke behoeften van het project en de lokale reglementering.

Brandwerende inspectieluiken

Om technische installaties en leidingen achter wand- en plafondsystemen bereikbaar te maken kan men een inspectieluik plaatsen. Inspectieluiken dienen brandwerend uitgevoerd te worden indien ze geplaatst worden in een brandwerende wand of plafond. Het brandwerend inspectieluik beschermt openingen in wanden zodat de toegang tot bijvoorbeeld leidingen en elektra beschikbaar blijven zonder dat de brandveiligheid in het gedrang komt.

 

 

Heeft u vragen aarzel niet en klik dan hier om meer informatie of een vrijblijvend gesprek aan te vragen!

 

WEVAHO BV - Lange Ambachtstraat 2 - 9860 Oosterzele, België
Tel: 09/362.82.66 - Gsm: 0475/91.21.32 - info@wevaho.be